Ads 468x60px

Παρασκευή

Μάθε πότε μπορεί να μείνεις έγκυος

Για να συμβεί το θαύμα, ή το μοιραίο -ανάλογα με τις προθέσεις σου- πρέπει το σπέρμα του άντρα να συναντήσει και να γονιμοποιήσει ένα από τα ωάρια σου σε στιγμή κατάλληλη, δηλαδή όταν η μήτρα σου θα είναι έτοιμη να δεχτεί το γονιμοποιημένο ωάριο. Με άλλα λόγια χρειάζεται συντονισμός...
Όπως ήδη ξέρεις, όλες οι μέρες δεν είναι ίδιες μεταξύ τους κι αυτό ισχύει και στο θέμα της σύλληψης. Αυτός είναι ο λόγος που δεν μένεις έγκυος πάντα σε κάθε ελεύθερη επαφή αλλά κι ο λόγος που πρέπει να μάθεις να υπολογίζεις πότε έχεις αυξημένες πιθανότητες να συλλάβεις.
Βέβαια, η μέθοδος αυτή που ονομάζεται και "μέθοδος του ρυθμού", δεν αποτελεί αξιόπιστη μέθοδο αντισύλληψης, αλλά σε βοηθάει να κατανοήσεις τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο οργανισμός σου και μπορεί να σε βοηθήσει σε περίπτωση που επιδιώκεις μια εγκυμοσύνη. Διαφορετικά, απλά έχε την στο μυαλό σου και μην ξεχάσεις να εφαρμόζεις σχολαστικά μια αναγνωρισμένη αντισυλληπτική μέθοδο, όπως το αντισυλληπτικό χάπι ή το αντίστοιχο εμβόλιο, το προφυλακτικό, ή το ενδομήτριο σπιράλ.
Για να μείνεις έγκυος λοιπόν, πρέπει το σπέρμα του άντρα να συναντήσει και να γονιμοποιήσει ένα από τα ωάρια σου σε στιγμή κατάλληλη, δηλαδή όταν η μήτρα σου θα είναι έτοιμη να δεχτεί το γονιμοποιημένο ωάριο. Με άλλα λόγια χρειάζεται συντονισμός, γιατί αυτή η συνάντηση του ωαρίου με το σπεpματοζωάριο δεν μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή, αλλά μόνο μία φορά τον μήνα, όταν έχεις ωορρηξία.

Οι προϋποθέσεις για να μείνεις έγκυος:

Βλέπεις, μία φορά τον μήνα οι ωοθήκες σου απελευθερώνουν ένα ωάριο, το οποίο περνάει μέσα από τις σάλπιγγες και εφόσον δεν γονιμοποιηθεί μέσα στις επόμενες 24 ώρες, συνεχίζει την πορεία του, περνάει στη μήτρα και αποβάλλεται μέσω του κόλπου. Αν όμως το ωάριο συναντήσει μέσα στις σάλπιγγες ένα από τα σπεpματοζωάρια που υπάρχουν στο σπέρμα, θα ενωθεί μαζί του κι έτσι γίνεται η γονιμοποίηση. Στη συνέχεια χρειάζεται μια εβδομάδα ώστε το γονιμοποιημένο ωάριο να κατέβει μέσα στη μήτρα και εφόσον βρει γόνιμο "έδαφος", να κατασκηνώσει εκεί και να αναπτυχθεί για τους επόμενους εννέα μήνες μέχρι να ωριμάσει, να γίνει ανθρωπάκι και να είναι έτοιμο να γεννηθεί. Αυτή η περίοδος των εννέα μηνών, ονομάζεται εγκυμοσύνη και η γυναίκα που της συμβαίνει, έγκυος.
Συνοπτικά λοιπόν, για να μείνεις έγκυος πρέπει να συμβούν τρία πράγματα τη σωστή στιγμή και με τη σωστή σειρά: 1) να έχεις ωορρηξία, 2) να υπάρχουν σπεpματοζωάρια όταν το ωάριο θα βρίσκεται μέσα στις σάλπιγγες, 3) η μήτρα σου να έχει αναπτύξει το κατάλληλο "έδαφος" για να θρέψει το γονιμοποιημένο ωάριο. Αν κάτι απ' αυτά δεν συμβεί την ώρα που πρέπει, τότε δεν μπορείς να μείνεις έγκυος. Σ' αυτή την αρχή βασίζονται τα αντισυλληπτικά χάπια τα οποία από τη μια μεριά αναστέλλουν την ωορρηξία κι απ' την άλλη δεν επιτρέπουν στην μήτρα να αναπτυχθεί κατάλληλα ώστε να μπορούσε να δεχτεί το γονιμοποιημένο ωάριο (αν υπήρχε). Γι' αυτό δεν μένεις έγκυος όταν παίρνεις αντισυλληπτικά.

Πότε έχεις ωορρηξία:

Όπως καταλαβαίνεις, όλο το θέμα είναι το πότε έχεις ωορρηξία. Κι εδώ αρχίζουν τα δύσκολα... Θεωρητικά και συνήθως η ωορρηξία
συμβαίνει 14 μέρες πριν την έναρξη της περιόδου σου, ανεξάρτητα από τη διάρκεια της. Δηλαδή, είτε έχεις περίοδο διάρκειας 23 ημερών, είτε 28, είτε 34ων, η ωορρηξία σου θα έχει συμβεί 14 μέρες νωρίτερα. Όμως, σπανίως μια γυναίκα έχει τόσο μεγάλη ακρίβεια στον κύκλο της, άρα δεν γίνεται και να προβλέψει ακριβώς ποιες μέρες μπορεί να έχει ωορρηξία. Επιπλέον κάποιες σπάνιες φορές, σε κάποιους κύκλους μπορεί να απελευθερωθούν περισσότερα από ένα ωάρια με διαφορά κάποιων ωρών ή λίγων ημερών, αλλά ούτε αυτό μπορείς να το ξέρεις.
Ταυτόχρονα δε, υπάρχει κι άλλος ένας αστάθμητος παράγοντας: αυτός της διάρκειας ζωής του σπέρματος που υπολογίζεται από 3-5 μέρες ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στα εσωτερικά γεννητικά σου όργανα, οι οποίες επηρεάζουν τη βιωσιμότητα του. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι αν κάνεις ελεύθερα έρωτα σήμερα και έχεις ωορρηξία μέσα στις επόμενες 5 μέρες ρισκάρεις την πιθανότητα να μείνεις έγκυος.

Εγκυμοσύνη & περίοδος:

Ως προς το σeξ στην περίοδο και το ρίσκο που έχει για ενδεχόμενη εγκυμοσύνη, τα πράγματα έχουν ως εξής: κατά την περίοδο η μήτρα σου αποβάλλει ένα λεπτό στρώμα από το εσωτερικό της, το οποίο αποτελεί το "έδαφος" όπου κατασκηνώνει το ωάριο και είναι αυτό που βλέπεις σαν "κομμάτια" στην περίοδο σου. Άρα αυτές τις μέρες και να υπήρχε γονιμοποιημένο ωάριο, δεν θα είχε πού να κατασκηνώσει και απλώς θα αποβαλλόταν χωρίς να το καταλάβεις.
Όμως, αν κάνεις έρωτα προς το τέλος της περιόδου σου, το σπέρμα μπορεί να παραμείνει μέσα στον οργανισμό σου και να γονιμοποιήσει το ωάριο που θα πέσει μέσα στις επόμενες μέρες και τότε, όταν το γονιμοποιημένο ωάριο θα έχει περάσει στη μήτρα, θα βρει γόνιμο έδαφος για να εγκατασταθεί κι έτσι μπορεί να μείνεις έγκυος. Αυτή η πιθανότητα είναι ακόμη μεγαλύτερη αν ο κύκλος σου είναι σχετικά σύντομος. Π.χ., αν ο κύκλος σου διαρκεί 22 μέρες και κάνεις ελεύθερα έρωτα την 4η μέρα της περιόδου σου υπάρχουν πιθανότητες εγκυμοσύνης, αφού το σπέρμα μπορεί να παραμείνει ενεργό μέσα σου μέχρι την 8η μέρα που θα έχεις ωορρηξία.
Τώρα, ως προς το να εμφανίσεις περίοδο ενώ είσαι έγκυος, είναι κάτι εξαιρετικά σπάνιο, αλλά μπορεί να συμβεί κυρίως όταν η γονιμοποίηση γίνει κοντά στην μέρα που περίμενες περίοδο (η δεύτερη ωορρηξία που λέγαμε πιο πάνω) και το ωάριο δεν έχει ακόμα εγκατασταθεί στη μήτρα. Δηλαδή, έστω ότι έχεις ωορρηξία μία μέρα πριν την περίοδο σου και κάνεις έρωτα εκείνη την ημέρα και γίνει γονιμοποίηση, θα χρειαστούν επτά μέρες μέχρι το ωάριο να εγκατασταθεί στη μήτρα και να "πέσει σήμα" στον οργανισμό σου για να σταματήσει η περίοδος. Όμως σ' αυτό το διάστημα η αιμορραγία θα έχει σταματήσει και ίσως το γονιμοποιημένο ωάριο να βρει το κατάλληλο έδαφος και να ξεκινήσει η εγκυμοσύνη. Βλέπεις όμως, ότι μια τέτοια περίπτωση έχει πολλά "έστω" και "ίσως" γι' αυτό και είναι αρκετά σπάνια.
Όσο για τις ελάχιστες εκείνες περιπτώσεις γυναικών που μπορεί να εμφανίζουν "περίοδο" και στο υπόλοιπο της εγκυμοσύνης τους, δεν πρόκειται για πραγματική περίοδο, αλλά για μικρότερη ή μεγαλύτερη αιμορραγία, η οποία χρειάζεται την ανάλογη ιατρική αντιμετώπιση.

Οι πιθανότητες του να μείνεις έγκυος:

Μετά απ' όλα αυτά, μπορεί να έχεις μείνει με την εντύπωση ότι το να μείνεις έγκυος δεν είναι και τόσο εύκολο τελικά... Αυτό όμως είναι μόνο μέρος της αλήθειας, αφού η πραγματικότητα είναι ότι αν είσαι σε γόνιμη ηλικία και κάνεις ελεύθερα έρωτα για έναν μήνα έχεις 25% πιθανότητες να συλλάβεις. Δηλαδή, κάθε μήνα έχεις 1 στις 4 πιθανότητες να μείνεις έγκυος και είναι μια πιθανότητα σχετικά μικρή αν θέλεις να κάνεις παιδί. Αν όμως δεν θέλεις, τότε η πιθανότητα αυτή είναι πολύ μεγάλη, γιατί οι συνέπειες μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, είτε κρατήσεις το παιδί, είτε όχι, είναι πάρα πολύ σοβαρές και δεν πρέπει με τίποτα να το ρισκάρεις.
Γι' αυτό κι επειδή η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιείς κάθε φορά μια αξιόπιστη αντισυλληπτική μέθοδο δηλαδή είτε προφυλακτικό, είτε αντισυλληπτικά χάπια, να μην έχεις εμπιστοσύνη σε τίποτα άλλο και να θυμάσαι ότι το "χάπι της επόμενης μέρας" είναι μόνο η ύστατη λύση και όχι καραμέλα. Βλέπεις, όταν είσαι σε γόνιμη φάση, αρκεί και μια σταγόνα σπέρματος μέσα σου για να κάνει τη ζημιά. Γι' αυτό μην εμπιστεύεσαι ούτε το "τράβηγμα", ούτε και το "άσε με λίγο στην αρχή, δεν πειράζει", αφού υπάρχουν και τα προσπεpματικά υγρά τα οποία επίσης μπορεί να περιέχουν σπεpματοζωάρια...
Επίσης, σε καμιά περίπτωση μην νομίζεις ότι μπορεί να προλάβεις μια ενδεχόμενη εγκυμοσύνη με κολπικές πλύσεις μετά την επαφή, γιατί μέχρι να μπεις στο μπάνιο, τα σπεpματοζωάρια θα έχουν προλάβει να τρυπώσουν μέσα στη μήτρα σου και από εκεί και πέρα δεν υπάρχει τίποτα για να τα εμποδίσει να φτάσουν στις σάλπιγγες.

Και ολίγη απλή αριθμητική...

Για να υπολογίσεις με σχετική ακρίβεια πότε έχεις αυξημένες πιθανότητες να συλλάβεις στον δικό σου κύκλο, πρέπει να έχεις σημειώσει σε ένα ημερολόγιο πότε είχες περίοδο του τελευταίους έξι μήνες. Αν δεν το κάνεις ήδη, φρόντισε να ξεκινήσεις αυτή την καταγραφή από σήμερα. Ως πρώτη μέρα περιόδου υπολογίζουμε την ημέρα που βλέπουμε το αίμα -όσο λίγο κι αν είναι, ακόμα και καφέ- και ως τελευταία μέρα την προηγούμενη από αυτή.
Στη συνέχεια, πρέπει να μετρήσεις τις μέρες που έχει διαρκέσει κάθε περίοδος σου. Η διάρκεια αυτή μπορεί να παρουσιάζει μια μικρή ή μια μεγαλύτερη απόκλιση. Αν η απόκλιση αυτή είναι μεγάλη, δηλαδή περισσότερη από τρεις, τέσσερις μέρες, τότε αυτός ο υπολογισμός δεν έχει μεγάλη πρακτική χρησιμότητα. Όμως αν ο ένας κύκλος από τον άλλον έχει μια διαφορά λίγων ημερών, π.χ. ο κύκλος σου διαρκεί 23-26 μέρες, ή 27-30 μέρες, τότε μπορεί να σου φανεί πολύ χρήσιμος.
Αφού λοιπόν, υπολογίσεις τον μικρότερο και τον μεγαλύτερο κύκλο σου θα μάθεις τις γόνιμες μέρες σου αφαιρώντας 11 μέρες από τον μεγαλύτερο κύκλο και 18 ημέρες από τον μικρότερο κύκλο σου.
Στο παράδειγμα όπου ο κύκλος σου διαρκεί 27-30 μέρες, αφαιρείς 11 από 30 και 18 από 27. Ήτοι:
30 - 11 = 19 και 27 - 18 = 9
Δηλαδή, η γόνιμες μέρες σου είναι από την 9η μέχρι και την 19η μέρα της περιόδου σου.
Αντίστοιχα, αν κάνεις τον ίδιο υπολογισμό στο παράδειγμα του κύκλου 23-26 ημερών, οι γόνιμες μέρες είναι από την 5η-15η μέρα, κι αυτό ισχύει ανεξάρτητα από το αν εξακολουθείς να έχεις αίμα και μετά την πέμπτη μέρα. Εννοείται βέβαια, ότι αν κατά τη διάρκεια της ζωής σου παρατηρήσεις αλλαγές στη διάρκεια του κύκλου σου θα πρέπει να επαναλάβεις αυτές τις πράξεις σύμφωνα με τα νέα δεδομένα.
Αν μετά απ' όλα αυτά για το θέμα της σύλληψης θέλεις κι άλλες πληροφορίες για τον τρόπο που λειτουργεί το αναπαραγωγικό σου σύστημα, αξίζει να διαβάσεις το άρθρο με τίτλο, "Τα μυστήρια της γυναικείας ανατομίας", το οποίο θα σε διαφωτίσει με περισσότερες λεπτομέρειες και πολλές χρήσιμες εικόνες.
Από τη θεία Λουκία


Εδώ σχολιάζεις εσύ ( σχόλια )