Μία δεκαεξάχρονη Σουηδή, η οποία είχε μυηθεί από το Ισλαμικό Κράτος, προκειμένου να ταξιδέψει στη Συρία, διεσώθη από τους Κούρδους του Ιράκ, κοντά στη Μοσούλη, όπως ανέφερε σήμερα η ιρακινή

κυβέρνηση.
Η επιχείρηση διάσωσης της Μαρλίν Στιβάνι Νιβαρλαίν έγινε στις 17 Φεβρουαρίου από τις κουρδικές αντιτρομοκρατικές δυνάμεις, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της τοπικής κυβέρνησης.
Η 16χρονη από την πόλη Μπόρας της Σουηδίας, είχε "παραπλανηθεί" από ένα μέλος του Ισλαμικού Κράτους στη χώρα της, προκειμένου να ταξιδέψει στη Συρία και στη συνέχεια στη Μοσούλη.
Οι σουηδικές αρχές και η οικογένεια της έφηβης ήρθαν σε επικοινωνία με την ιρακινή κυβέρνηση και ζήτησαν τη βοήθειά της για την ανεύρεση και τη διάσωση της κοπέλας.
Η κοπέλα "βρίσκεται αυτή την στιγμή σε περιοχή του Κουρδιστάν. Είμαστε σε συνεργασία με τις σουηδικές αρχές, για να της επιτρέψουμε να επιστρέψει στο σπίτι της όσο το δυνατόν πιο γρήγορα”, αναφέρει η ανακοίνωση.
Σύμφωνα με την Guardian, στην ανακοίνωση δεν αναφέρονται λεπτομέρειες για την επιχείρηση διάσωσης, ούτε γίνεται αναφορά για το αν έγινε κακομεταχείριση της κοπέλας όσο βρισκόταν με τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.
Η Μοσούλη ήταν η πρώτη μεγάλη πόλη του Ιράκ που έπεσε στα χέρια της Ισλαμιστικής Οργάνωσης, κατά τη διάρκεια αιφνιδιαστικής επίθεσης τον Ιούνιο του 2014, όταν η οργάνωση σάρωσε ολόκληρες περιοχές της χώρας σε βορρά και νότο.